Blev världens gladaste

Precis fick jag ett väldigt glädjande mail! Hade skickat in min religionsuppsats om meditation till min lärare och frågat om lite feedback eftersom att jag tyckte den blev lite för kort. Han skrev tillbaka att han tyckte att den var bra och satte MVG på den! Detta är mitt första MVG som jag fått på en uppsats på riktigt länge och jag är hur glad som helst. Dessutom får jag MVG i Religion A! Om ni vill läsa det så har jag min uppsats här, tycker själv att meditation är intressant eftersom det kan påverkar människan på ett bra sätt.

Meditation - östvärldens tradition har nått väst


Inom de asiatiska religionerna buddism och hinduism har meditation alltid haft en viktig betydelse. De uråldriga österländska metoderna har på senare år även nått västvärlden och idag finns det kurser i bland annat yoga och meditation. Men hur kommer det sig att vi söker oss till de österländska traditionerna så som meditation?

    Meditation är ett naturligt inslag i den hinduiska gudstjänsten då det utförs för att uppliva själen. Under tiden tänker man mycket på andningen och den mentala koncentrationen.[1] Religiösa buddister använder meditationen som en hjälp i livet. Man använder då sina känslor, både negativa och positiva, på ett kreativt sätt för att t.ex. stärka moralen. Under meditationen försöker man återskapa en situation där man försöker föreställa sig den känsla man vill få bort och då kan man neutralisera känslan. Man kanske upptäcker vad som ligger bakom den negativa känslan och kan på så sätt stärka de bakomliggande orsakerna som t.ex. kan bero på dålig självkänsla.[2]

    Vi i västvärlden använder meditationen på andra sätt: I en artikel i DN (26/5 1999) skrivs om en intervju forskaren Tim Nordin gjort med tolv personer som utför meditation regelbundet. En del av dem drevs först av andligt sökande, men ser meditationen idag som ett sätt att leva och alla har bara fått positiva upplevelser som resulterat i minskad stress och mer lugn. Detta lugn har visat sig då det enligt en av de intervjuade varit lättare att t.ex. stå i köer. En annan effekt meditationen fört med sig är hur de mediterande börjat se på sig själva och hur de hanterar sina tankar och känslor. På så sätt har de slutat fly undan jobbiga situationer och lever mer harmoniskt. Något som också nämns i artikeln är att meditation kräver fokusering och disciplin. Disciplin är en viktig del av meditationen eftersom man genom den inte låter sig följas av negativa tankar och då lär man sig också att inte göra det i sitt liv.

    I en annan artikel från DN (18/10 2007) skrivs det om en forskning som visade att meditation ökar koncentrationen och hjälper människan att hantera stress. I studien lät man 40 personer meditera enligt den nya meditationstekniken "mindfulness" som handlar om medveten närvaro. Man kunde se resultat efter bara fem dagar då man såg att stresshormonet kortisol minskat.[3]

    I vårt stressade samhälle, som i värsta fall för med sig stressrelaterade sjukdomar, försöker vi hitta en väg till ro. Många söker sig då till meditation som för några år sen inte hade några bevisande effekter men som sades ge minskad stress och ett mer harmoniskt liv. Några år senare kom en forskningsstudie som tyder på att meditation bevisligen minskar stress eftersom det minskar på stresshormonet kortisol. Genom detta kan man dra slutsatsen att meditation ger bra effekter så som nedsatt stress och ökad närvaro. Det är också därför vi sökt oss till de österländska traditionerna som ger oss det lugn vi behöver för att kunna ta itu med vår vardag.



[1] Eriksson Leif, Matsson Malin, Hedengren Uriel, Söka svar - religionskunskap kurs A & B, Örebro (2000)  s. 96-97

[2] Eriksson Leif, Matsson Malin, Hedengren Uriel, Söka svar - religionskunskap kurs A & B, Örebro (2000)  s. 136

[3] http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=706323  081216


Kommentarer
Postat av: sigrid

Vad duktig du är! Uppsatsen är jättebra och intressant! :)

2008-12-17 @ 22:16:13
URL: http://positivetension.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0